no chyba teraz to już nie zwykła wymiana zdań :?: :roll: Daj "se" już siana chłopie....
ale moim zdaniem jeżeli ktoś jest pewien swojego zdania to powinien podać jakieś dowody. Ja na samolotach się nie znam i się nie wypowiadam. Ale skoro 4x4BKF coś ma pojecie na ten temat to się wypowiedział i jak na razie dla mnie najbardziej wiarygodnie.
A najciekawiej podsumował siły powietrzne jako jedna wielka rodzina
Schemat działania:
1. Zbiera się jak największa ilość osób zainteresowana zakupem nowego samochodu marki SKODA
2. Każda z osób tworzy i zapisuje do PDF własną konfigurację samochodu który chce kupić na stronie SKODY
3. Zbieramy wszystkie konfiguracje zainteresowanych osób i wysyłamy do dealerów w celu negocjacji rabatu procentowego obowiązującego na wszystkie samochody
4. Wybieramy dealera który przedstawi najlepszą ofertę (Tutaj nasza wspólna rola się kończy) 5. Zainteresowane osoby składają zamówienie indywidualnie u dealera (przy rabatach rzędu 17%-20% opłaca się przyjechać nawet z drugiego końca Polski po odbiór auta)
6. Każdy indywidualnie załatwia wszelkie formalności i finanse bezpośrednio z dealerem
Jest napisane że kasa idzie bezpośrednio ode mnie do dilera... gość nie dostanie ode mnie nawet złotówki. 8)
Może to i nie oszustwo, ale czy wykażą się jakąś dużą skutecznością? Mam wątpliwości. Myślę, że negocjując samemu można dostać niezłe rabaty. Ja kupowałem auto za ok 70 tyś i względem cen cennikowych dostałem 16% rabatu. Pewnie jak się kupuje za 100 tyś, można samemu wynegocjować 20%... ot moje subiektywne odczucie.
Taka grupa mogłaby pewnie wywalczyć coś więcej, ale raczej przy założeniu, że wszyscy zamawiają dokładnie to samo.
5a. Pod żadnym pozorem nie używamy capslocka (szczególnie w tytułach wątków). To nie jest forum onetu. Każdorazowe złamanie tej zasady będzie skutkowało ostrzeżeniem.
Od jakiegoś czasu cena podana w motoallegro nie jest ofertą, ot tak coś wpisał
no tak, rzeczywiście, punkt 3.6 regulaminu Allegro:
"Celem Aukcji dotyczących sprzedaży lub wynajmu nieruchomości, Aukcji w kategorii „Wakacje” oraz Aukcji w kategorii „Motoryzacja” (serwis motoAllegro), w podkategoriach „Samochody”, „Motocykle”, „Maszyny budowlane”, „Maszyny rolnicze” oraz „Inne pojazdy i łodzie” nie jest zawarcie umowy, jakiekolwiek czynności podejmowane przez Użytkowników w ramach tych Aukcji nie są wiążące, a Aukcje te mają charakter wyłącznie ogłoszeniowy."
Mi pomysł się podoba, tyle że aby udało się uzyskac większy rabat , to i grupa musiałaby liczyć kilka osób co najmniej, zas autka powinny być zbliżone do siebie w wyposażeniu itp. inaczej dla fabryki nie ma to znaczenia... ale może i sie uda (życze powodzenia i dajcie znać, czy udało sie coś osiągnąć)
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
chyba niekoniecznie. głównym atutem dla dilera jest to, że na jednym posiedzeniu przy biurku składa od razu kilka zamówień, a że sa różne konfiguracje, to raczej nie ma znaczenia. To tak jak zakup dla floty - od razu zwielokrotniony utarg.
Tylko ciekawe jak diler podejdzie do grupki prywatnych osób - jak wpłacą zaliczki, zamowią, autka zaczną składać - i się wycofają? Wtedy na placu salon zostaje nie z jakimś jednym samochodem, tylko z kilkoma?
Mnie mama mówiła jak chciałem coś kupić "poczekaj trochę to będzie taniej". Może jak ten gostek chce mieć jak najtaniej to też niech trochę zaczeka???
Pomysł niby jakiś jest ale kojarzy mi się to z tym, że chciałem kupić Fabię ale pożyczę od kogo tylko mogę i za wszelką cenę muszę mieć Oktavię, przy tym będę szukał, dzwonił, prosił, sprawdzał i kłócił się o każdego grosika - żeby tylko najtaniej mieć. Jaki wtedy dumny będzie chodził, że tak tanio kupił.
Przypomniała mi się historyjka:
Wchodzi facet do warsztatu zapytać o olej silnikowy, olej za 150zł więc mówi, że drogo i wychodzi. Kupuje "w internecie" za 140zł z przesyłką, sam się za to bierze, porozlewa, nawkurza się bo filtra nie szło odkręcić, usmaruje się jak górnik przodowy. Ale jaka satysfakcja bo taniej kupił.
Swoją drogą ciekawe czy tego ogłoszenia serwis nie usunie.
Nie rozumiem, dlaczego tak się czepiacie. Przecież nikt nie musi licytować... Wystarczy wysłać maila do gościa ze swoją konfiguracją, powiedzmy np. 10 osób by się uzbierało. Później jedna osoba wysyła do kilku dealerów, dostaje propozycję cenową i już. Grunt to aby się dogadać między sobą. Pomysł jak najbardziej mi osobiście się podoba. Gdybym miał kupować, to bym skorzystał z tego, bo w końcu NIC TO NIE KOSZTUJE.
Czy wy potraficie czytać co jest napisane w ogłoszeniu? Przecież ten sprzedajacy to jakiś oszołom. Napisał "Zakup grupowy Rabaty od 20%" co sugeruje że rabat będzie wyższy niż 20% co jest moim zdaniem niemożliwe.
Który dealer nawet po uzyskaniu max. wsparcia od importera jest w stanie dać 20% rabatu na samochód?
Przecież ten sprzedajacy to jakiś oszołom. Napisał "Zakup grupowy Rabaty od 20%" co sugeruje że rabat będzie wyższy niż 20% co jest moim zdaniem niemożliwe.
A co powiesz o tych ofertach :lol: Ci to dopiero mają upusty :szeroki_usmiech
no więc ja brałem udział w tej zorganizowanej akcji . Ale się wycofałem ...bo już byłem/byliśmy zdecydowani na VW Golfa 1.4 tsi niestety teraz znów stanąłem przed wyborem samochodu bo dowiedziałem się o awaryjności silnika 1.4tsi
Z "akcji" Dostałem odpowiedź, że zebrało się wstępnie około 17 osób -co dla mnie wydaje się być sukcesem.
Później miała być już robiona ostateczna lista i wysłana do dealerów.
Też miałem wątpliwości kto komu płaci pieniądze i zadałem to pytanie. Generalnie wyglądało na dość bezpieczną transakcję a całość na fajną akcję społeczną gdzie wszyscy mieli być wygrani
Jestem tylko ciekaw co będzie jak wynegocjują niską cenę i zamiast 17 później zdecyduje się 3.
[ Dodano: Czw 14 Kwi, 11 23:11 ]
a odnośnie autosalon24 no cóż mam wrażenie że te rabaty liczone są od jakiś zawyżonych cen
no więc ja brałem udział w tej zorganizowanej akcji . Ale się wycofałem ...bo już byłem/byliśmy zdecydowani na VW Golfa 1.4 tsi niestety teraz znów stanąłem przed wyborem samochodu bo dowiedziałem się o awaryjności silnika 1.4tsi
Awaryjność silnika 1.4 TSI? Ale chyba mówisz o wersji 160 konnej (turbina+kompresor)? Na swoim mam lekko ponad 4000km dopiero, ale jak śledze forum, to jakiegoś problemu, który się powtarza u większej ilości osób z naszymi 122konnymi nie widziałem jeszcze - pomijam terkoczące filtry paliwa (na razie u mnie nic nie słychać), czy inne takie tam
Z "akcji" Dostałem odpowiedź, że zebrało się wstępnie około 17 osób -co dla mnie wydaje się być sukcesem.
Później miała być już robiona ostateczna lista i wysłana do dealerów.
Też miałem wątpliwości kto komu płaci pieniądze i zadałem to pytanie. Generalnie wyglądało na dość bezpieczną transakcję a całość na fajną akcję społeczną gdzie wszyscy mieli być wygrani
Jestem tylko ciekaw co będzie jak wynegocjują niską cenę i zamiast 17 później zdecyduje się 3.
Komentarz